Om man känner sig dålig och sjuk tar de flesta medicin till hjälp i flytande form eller alternativt olika tabletter. Men ibland kan man ju också känna sig dålig genom smärtor och besvär i olika kroppsdelar som exempelvis ryggen. För att man ska försöka lindra sådana typer av besvär som innebär värk i rygg, axlar och nacke är det många som vänder sig till en kiropraktor. Under en behandling hos en kiropraktor ”knäcks” man rätt igen och på så sätt ska förhoppningsvis också besvären försvinna så småningom.

En annan typ av behandling som även den är till för att lindra olika besvär som innebär smärta är akupunktur. För den som inte har hört talas om akupunktur tidigare så bygger den här behandlingsformen på att man sätter in nålar i speciella så kallade akupunkturpunkter i kroppen. På så sätt ska nämligen kroppen på naturlig väg börja med att producera mer av olika ämnen som till exempel endorfin. Har man gått på en bra behandling där nålarna sätts rätt ska musklerna kunna kännas väldigt avslappnade efteråt.

Även om akupunktur är en behandlingsform som från början kommer från öst och den kinesiska medicinen går det idag att ta del av behandlingen även i väst. Idag finns det till och med akupunktur i Stockholm. Och genom forskningen har det framgått att akupunktur är framgångsrikt om man vill lindra smärta och påverka det autonoma nervsystemet. Detta är alltså det nervsystem i kroppen som vi inte styr med vår vilja.

Akupunktur innebär som sagt att nålar sätts in i akupunkturpunkter på kroppen och i och med detta så kommer impulser att sändas genom tunna nerver där nålen trycks in till ryggmärgen och därefter vår hjärna. Ett av de ämnen som ökar är ju endorfin som kan beskrivas som ett morfin inuti våra kroppar och detta innebär att smärtan lindras. Samtidigt som detta sker kommer också blodcirkulationen att öka runt området där nålarna har stuckits in.

Akupunkturpunkterna på kroppen kan finnas i till exempel muskler, bindväv och senor. Den som utför behandlingen kommer att vrida på nålarna vilket i sin tur stimulerar inte bara vävnaden utan också de nerver som befinner sig i närheten. Effekten av detta innebär att du som blir behandlad kan känna hur det pirrar, trycker eller domnar i kroppen. När det gäller hur man placerar nålarna på kroppen så sker det inte bara i själva området där det gör ont. Man sätter också nålar på andra ställen längre ifrån. Från fem nålar upp till tolv brukar vara normalt vid en akupunkturbehandling och man låter dem sitta i mellan 20 och 30 minuter. Efter runt fem behandlingar av det här slaget brukar resultat oftast uppstå.

Många är förmodligen något skeptiska när det gäller akupunktur som behandlingsform. Men om man ska tro forskningen och de som blivit behandlade fungerar akupunktur som smärtlindrare vid olika typer av muskel- och ledsmärtor, migrän, förlossningssmärtor och reumatologiska sjukdomar för att nämna några. Lider du av något av ovanstående och inte har fått hjälp som lindrat ännu är det ingen dum idé att ge akupunktur ett försök.